fbpx

Karen

Blixen

ruten

Ruten leder dig via små trampestier, gamle alléer og grusveje gennem gamle skove, arboretet med de tusindvis af planter og forbi kirken med egen voldgrav.

Gå i Karen Blixens fodspor

I weekenden nød min veninde og jeg det gode efterårsvejr på den 16 km lange Karen Blixen rute i Rungsted.

Det er klart en tur, vi kan anbefale!

Det er ikke uden grund, at den er blevet certificeret som en kultur-kvalitetssti af Dansk Vandrelaug.

Vi havde printet et rutekort hjemmefra og det gav et fint overblik over turen. Vi begyndte allerede at glæde os til de forskellige seværdigheder, vi ville passere.

Jeg har tidligere kørt forbi Hørsholm Kirke, som ligger virkelig smukt omkranset af en voldgrav. Den glædede jeg mig til at vise min veninde.

Jeg kunne også se, at ruten ville gå langs Arboretet, hvor jeg har læst min Master i Naturbaseret terapi og sundhedsfremme. Men ruten ville ikke gå gennem Arboretet. Jeg forestiller mig, at årsagen er, at Arboretet ikke har givet tilladelse til at lade ruten gå igennem. Men jeg ville bare vise min veninde Arboretet med både Helsehave og Naturterapi-have, så allerede hjemmefra vidste vi, vi ville afvige en smule fra ruten.

Screenshot fra hjemmesiden: blixen.dk/blixenruten

Under skovens tætte kroner og blandt unikke træer

Vi hoppede af toget på Rungsted Kyst og gik turen “baglæns” i forhold til lydfortællingerne – dvs. modsat uret. Vi passerede Menu og Lagkagehuset, så hvis man lige vil tanke op til turen, så er der mulighed for dette lige ved stationen. Hurtigt kom vi ind under skovens smukke kroner i Rungsted Hegn. Ruten var meget fint markeret og vi farede på intet tidspunkt vild. Der blev vist af til en del gravhøje og vi gik ind til flere, men det var altså ikke de helt store oplevelser, der ventede.

Hørsholm kirkegård var smuk og flere gæster nød solen på bænke. Hørsholm kirke lå lige så smukt, som jeg huskede, og mange gik tur omkring kirken og i slotshaven. Ved Arboretet afveg vi fra ruten.

Arboretet indeholder tusindvis af forskellige træer fra hele verden og er et unik sted for de plante-interesserede. Der er mange små stier, som leder til små fredfyldte oaser. Midt i haven ligger Terapihaven Nacadia, hvor der forskes i, hvordan naturbaserede indsatser kan indgå i behandling af forskellige sygdomme. Der er ikke er åbent for offentligheden, da deltagerne netop har brug for deres eget trygge sted at finde ro og bearbejde det, som de er i behandling for.

Da jeg med begejstring havde fortalt min veninde om stedet, gik vi videre og håbede på, om at vi ville kunne komme ud af Arboretet i den modsatte ende. Jeg ved, at en del af Arboretet er indhegnet, så jeg var lidt i tvivl. Det kunne vi heldigvis via en bro over den å, der løb fra den østlige sø.

Herefter gik vi raskt afsted i Folehave skov, men stoppede og lyttede til de gode fortællinger. Det mest overraskende og forunderlige sted var gravstedet for Linstow, som forskede i træers levedygtighed. Der var kæmpe graner og en særlig magisk stemning. Stedet ligger ved fortællingen: “Hvor sandvejene mødes”.

Hørsholm kirke er omkranset af voldgrav

Udgangen i den syd-østlige del af Aboretet

Magisk stemning ved Linstows gravsted

Lyt til lydfortællingerne

Vi lyttede til de fleste af de 17 lydfortællinger, som er knyttet til de steder, vi passerede på ruten.

Lyt!

Det anbefaler jeg. Det gør oplevelsen større.

Umiddelbart er det jo ikke så spændende at se Moster Bess gravsted på Dinesens familiegravsted, men når man så hører om hendes brandtale, der fik flere hundrede kvinder til at hylde hende, så bliver det mere interessant.

En stor granitsten midt i skoven ser jo heller ikke ud af noget særligt, men når stenen knyttes til Karen Blixens barndom og den tragiske hændelse der skete, så bliver oplevelsen igen større. Jeg blev meget rørt af den fortælling.

Lydfortællinger varer typisk mellem 2-3 minutter og du kan scanne en QR-kode de steder på ruten, hvor der er tilknyttet en fortælling.

Praktiske informationer

Kort over Blixen ruten

Download kort over Karen Blixen ruten

Terrænet

Ruten er relativt flad, men ruten går på en del mindre trampestier og er derfor smal og ujævn.

Jeg vil tro, det vil være svært at gå med en barnevogn, medmindre man laver sin egen alternative ture, hvor man følger de større stier, der er på kortet.

Gå kortere end de 16 km

Hvis du ikke vil gå hele den cirkulære rute på 16 km, er det muligt at afkorte den på forskellig vis.

Kig på kortet og gør dig nogle overvejelser om, hvad du helst vil se.

Vi gik ruten “baglæns” – dvs. først til Rungsted Hegn, videre til Hørsholm Kirke og Aboretet. Disse steder VILLE vi nemlig se og hvis vi ville korte noget af, skulle det være den sydlige del af Folehave Skov. Det gjorde vi nu ikke, da vi havde friske ben og god tid.

På det officielle kort for Karen Blixen Ruten foreslås flere kortere ruter på 5-6 km. Du kan også vælge en af dem.

Vi var i tvivl om, om det ville have betydning for lydfortællingerne, at vi gik “baglæns”, men det havde det ikke. Hver fortælling er enkeltstående og forudsætter ikke, at man har lyttet til andre.

Link til lydfortællinger

Klik her for at lytte til lydfortællingerne

Transport til Blixen Ruten

Ruten starter og slutter ved Karen Blixen Museum på Rungstedlund, Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst. 

Jeg gætter på, at man kan parkere der, men jeg ved det ikke helt, da vi selv kom med toget til Rungsted Kyst station. Fra stationen er der en kort gåtur til ruten.

Toiletter

Der var ingen toiletter på stationen. Der var toilet ved Hørsholm Kirkegårds kapel og ved Arboretet, når der er åbent for offentligheden. Der er muldtoilet ved Folehave Lejrplads.

Pausespots

Der var virkelig fint ved Planteskolehuset, hvor der var en del borde-bænke sæt samt en vandhane syd/vest for huset.

Der er mange fine steder at slå sig ned i græsset omkring Hørsholm slotshave og i Arboretet.

I nærheden af lydfortællingen “Gemte spor fra fortiden” er der markeret et picnicspot på kortet. Det er 3 sheltere med flere borde-bænke-sæt, bålsted og muldtoilet.

Hvis du vil spise frokost på café, så kunne en mulighed være, at starte din tur omkring Hørsholm kirke og så spise frokost i caféen på Rungstedlund, som er cirka halvvejs.

Planteskolehuset er et smukt sted at spise frokost eller holde kaffepause

shelterplads folehave

Folehave lejrplads med muldtoilet og p-plads i nærheden

Læs om flere fantastiske naturoplevelser på bloggen

Jeg vil gerne inspireres på Klintetours blog

Gåtur og lydfortællinger i Solgårdsparken

Læs mere om lydfortællingerne i Solgårdsparken

Leave a Reply