fbpx

Jeg kan virkelig blive fascineret, når jeg på en vandretur pludselig kommer forbi et kæmpestort egetræ, der strækker sine krogede grene langt ud til siderne og op i himlen. Barken er dybt furet, og får det til at fremstå gammelt og vis.

Egetræet er simpelthen et kongetræ: træet over alle træer.

I Jægerpris i Nordsjælland står der 3 imponerende gamle egetræer, som virkelig er et besøg værd.

gammelt egetræ

Kongeegen

Kongeegen er Danmarks ældste træ og anslås at være mellem 1.400 – 1.900 år gammelt.

Det vil sige, at det var et ungt træ i Jernalderen; hvor det kan have oplevet at jernsværd slog gnister, når høvdinge ledte drabelige slag om landområder.

Det var et flot, stort træ, da danerne gradvist blev kristne i vikingetiden.

Det var begyndt at skrante, da adelen havde sin storhedstid i 1600-tallet. Omkredsen har da været over 14 meter, men den var begyndt at mørne indvendigt.

Nogle hunderede år senere var det indvendige af stammen mørnet så meget, at det efter sigende var muligt for Frederik d. 7. og Grevinde Danner at søge ly for et voldsomt tordenvejr inde i det store, hule træ – til HEST! Det er muligvis fra denne episode, at egen har fået sit navn: Kongeegen.

Kongeegen

Det har været Kongeegens held, at det slog rødder netop på det spot, hvor det står i dag. For 2.000 år siden var området en stor, fugtig eng, hvilket gjorde området sumpet og ufremkommeligt. Det har reddet det fra at blive til brænde, møbler eller skibstømmer.

Jeg blev rørt og ydmyg, da vi besøgte træet. Tænk det har levet så længe! Det sætter ens eget liv og også tiden i perspektiv.

Storkeegen og snoegen

Der er to andre egetræer i skoven, som også er et besøg værd. Disse to er dog ikke længere i live, men deres imponerende stammer gør dem fortsat et besøg værd.

Det ene træ er Storkeegen, som er vurderet til at være omkring 800 år gammelt.

Efter at Danmark led flere nederlag i starten af 1800-tallet, så blomstrede nationalfølelsen. Kunstnernes yndede motiver blev danske landskaber med fx gravhøje og gamle træer. Guldaldermaleren P. C. Skovgaard kom til Jægerspris skov og malede dette gamle egetræ, som på det tidspunkt havde en storkerede i den vældige krone. Det er formentlig herfra at egen fik sit navn: Storkeegen.

Storkeegen

Det andet træ er snoegen. Snoegen er lidt yngre end de andre – ”blot” alder 600 – 700 år.

Den stub, som i dag står tilbage, snor sig meget karakteristisk.

Og det er ikke nogen lille stub! Den har en omkreds på over 8 meter.

En god, lang gåtur

De tre egetræer står alle i Nordskoven i Jægerspris. Der er ikke parkeringspladser lige i nærheden, så man skal – heldigvis – ud på en god lang gåtur.

Vi parkerede ved skovkirken og gik en tur på omring 10 km, hvor vi kom forbi alle 3 egetræer.

Et besøg værd er også Frederik VII’s jagtpavillon.

Der er også et rigt dyre og planteliv. Fx er Bredvig mose noget nær det tætteste, vi i Danmark kommer på urskov. Desværre må man ikke gå på opdagelse i urskoven, da det er privat skov, og man derfor ikke må gå udenfor stierne.

Find vej til Kongeegen i Jægerspris Nordskov

Vi parkerede som sagt ved Skovkirken, som ligger på Skovkirkevej 2, 3630 Jægerspris.

Vi kunne nemt finde vej ved hjælp af folderen over skoven, som du kan downloade via dette link:

Download folder over Nordskoven

Vil du hellere benytte en rute i Outdoor Active App´en, så er der en person, som har lagt en 17 km rute ind.

Rute til Kongeegen i Outdoor Active App´en

Jægerspris slot

På vej tilbage fra vandreturen passerede vi i bilen Jægerspris slot. Vi havde kun kort tid til at kigge, men det ligner også, at det er et besøg værd – både slottet, caféen, museet og parken. Der skulle efter sigende være meget flot i foråret, når rododendronerne blomster.

Det må blive en anden gang.