fbpx

Genial app til vandreture

Der findes en hel del kort-apps på markedet, som er gode til bil- og by-navigering, men som ikke egner sig særlig godt til vandring, da de kun i begrænset omfang viser stier i naturen.

Hjemmesiden og app´en Outdooractive (tidligere kaldt Viewranger) er derimod udviklet til netop navigering i forbindelse med friluftsliv. Den viser således stier, cykelstier, shelters, højdekurver, mm. Og den er langt hen af vejen gratis.

Det bruger jeg app´en til

Planlægning

I forbindelse med mine ture i Klintetours, så kan jeg hjemmefra sidde på Outdooractive´s hjemmeside og plotte en forventet ”route” ind. Så får jeg et estimat af turens længde. At plotte en rute er en mulighed, som mange andre kort –apps ikke giver mulighed for.

Når jeg så går gennemgangstur, så kan jeg bede app´en om at registrere den faktiske rute, så jeg får en mere præcis måling af turen. Hvis jeg tager billeder undervejs, kan jeg lægge dem ind i rutebeskrivelsen, ligesom det er muligt at plotte ind, hvor der er fx parkering, vandposter, toiletter, mindesmærker, rastepladser, osv., som jeg finder vigtigt at få registreret.

Få forslag til ruter mellem A og B

Hvis jeg ved, at jeg gerne vil gå fra fx Greve station til Hundige station, kan jeg bede Outdooractive om at komme med forslag til en rute. Jeg kan også komme med ønsker, fx hvor svært terrænet  må være.

Finde vandreture

Hvis jeg skal helt nye steder hen, så kan jeg søge efter vandreture i et givent område vha søgefunktionen.
Jeg kan se de veletablerede ruter, da fx kommuner og naturstyrelser har lagt fx Sjællandsleden, Hærvejen og Söderåsen ind.
Jeg kan også finde mindre kendte ruter, da alle brugere kan vælge at offentliggøre deres ture.

Det sidste benyttede jeg mig fx af, da jeg planlagde en tur til Knudshoved Odde. Jeg var i tvivl om, hvor lang ruten var, og fandt så en anden brugers turbeskrivelse, som gav mig svaret.

Finde overnatningssteder

I Danmark vil jeg benytte app´en Shelter til at finde overnatningsmuligheder, men den dækker jo kun her i landet.

Så da vi skulle til Norge, og skulle finde et shelter, benyttede vi os af Outdooractive. Der var et shelter – det viste sig så dog, at det lå inden i et form for friluftsmuseum for norske sæterhytter og shelteret var en tipi, der blev brugt i forbindelse med undervisning. Det var jo mildt sagt en overraskelse, men eftersom vi aldrig efterlader spor, så vi overnattede alligevel. Men vi valgte dog at liste tidligt af næste morgen… 🙂

Så stol aldrig 100 % på de små ikoner 🙂

Kortudsnit fra Drammen i Norge med “shelter”… og sæterhytter

Printe kort

For det meste har jeg fysiske kort med på tur. Jeg er lidt en kort-oholiker. Elsker at sidde længe og kigge på kort, lægge ruter, drømme mig væk. Og så synes jeg, at jeg har et bedre overblik på et fysisk kort – både i sofaen og ude i naturen.

Heldigvis er det da også muligt at printe ruterne ud, som man finder på Outdooractive.

Finde ud af, hvor filan jeg er

Selvom jeg er ret god til at læse kort,… ja, så kan jeg godt fare vild. Og så er det rart at have app´en i baghånden, for den kan da vise mig, hvor jeg er, så længe der er mobildækning.

Ulemper

Selvom jeg synes, at app´en er genial, så er der selvfølgelig også ulemper ved den.
Den kan jo selvsagt kun vise mig, hvor jeg er, så længe der er mobildækning og strøm.

  • Mobildækningen er forholdsvis god i Danmark, men jeg vil ikke umiddelbart regne med det i fjeldene i Norge eller i Alperne.
    I PRO-versionen kan du godt downloade kort og ruter på forhånd, så de ligger på din telefon, men du vil da mangle muligheden for at få at vide, hvor du befinder dig.
  • Min oplevelse er, at app´en sluger meget strøm, når den er tændt. Jeg kan ikke bruge den i mere end et par timer på tur, førend min mobil er død.
  • En tredje ulempe er, at når man vandrer ved hjælp af en app, så reducerer det muligheden for at være HELT offline. Derved lægger man ikke hverdagen helt så meget bag sig, og får den timeout, som mange af os virkelig har brug for i naturen. Denne ulempe kan du dog fjerne ved at printe ruter, du har fundet på Outdooractive.

Kom igang med Outdooractive

Både app´en og hjemmesiden oplever jeg er intuitiv at bruge, men ellers kan du nederst på hjemmesiden klikke dig ind på “Help center” eller du kan besøge deres site på Youtube, hvor der ligger en række tutorials.

På Klintetours ‘Kursus i vandring‘ afprøver vi Outdooractive sammen.

Udvalgte ture, som jeg har lagt ind i Outdooractive

Gundsømangle sø og fuglefondsreservat 

Spor i landskabet ved Listed på Bornholm

Bakket tur i Skovhusvænge vest for Køge

Lydvandring ved Dyndet ved Borup

Kalkstensformationer på Sicilien

Kort over Vandretur på Sicilien