Dybde-
oplevelser
Passer du bedre på naturen, når du kender navnet på sommerfuglen?
I 2018 skulle Jakob Ellemann-Jensen sammen med Dronning Margrethe d. II indvie Nationalpark Kongernes Nordsjælland. De sejlede på Esrum sø og bagefter red de i karet, hvor de havde denne samtale:
Jacob: “Det var en fantastisk sejltur, og tænk vi går i land imellem bøgetræerne”.
Dronningen: “Det er egetræer”.
Jacob: ” Jeg er nyudnævnt Miljø- og Fødevareminister og jeg kan ikke kende forskel på to danske træer. Det må De aldrig sige til nogen!” (Kilde: DR)
Jacob Ellemann-Jensen er langt fra den eneste dansker, som ikke er helt dus med skovens grønne træer.
Jeg vil i denne blog sætte fokus på:
- Er det vigtigt at vide, om du kigger på et bøgetræ eller egetræ eller om fuglen på foderbrættet er en musvit eller en skovspurv?
Egetræ eller bøgetræ?
Kan du kende forskel?
Din oplevelse bliver større, hvis du kan sætte navn på naturen
“Dybdeoplevelse” er et begreb, som Morten DD introducerede for mig på en tur i Mols Bjerge. Han sagde, at hvis du kommer hjem og kan sige, at du har set engkabbeleje, ranunkel og gul anemone, så har du fået en dybere og større oplevelse i naturen, end hvis du kun kan sige: Jeg så en masse gule blomster.
Det har jeg tænkt meget over siden.
Personligt synes jeg, at det giver en ekstra dimension, at kunne sætte navne på det jeg ser.
Min egen dybdeoplevelse får dog et nyk opad, hvis jeg også får nogle fun facts om planten eller dyret.
Fx finder jeg det enormt fascinerede, at bænkebidere er krebsdyr, hvilket vil sige, de har gæller. Det hænger jo dårligt sammen med, at de lever på land fremfor i vand. Men det er så selvfølgelig grunden til, at vi altid finder dem mørke og meget fugtige steder, for ellers kan de ikke trække vejret.
Jeg tror, at det at have et vist artskendskab, lader os værdsætte naturens mangfoldighed og forunderlighed på en dybere måde.
Vi passer på det, vi elsker
“Når vi ikke kender arterne, mangler vi et vagtværn af mennesker, der går tur i naturen og lægger mærke til, om arter forsvinder eller nye kommer til”, siger Hanne Stranger, rådgiver indenfor naturformidling, i en artikel i Natur & Miljø, som medlemsbladet for Danmarks Naturfredningsforening.
Skal vi styrke biodiversiteten i Danmark, er det altså essentielt, at vi danskere kan navnene på sommerfuglene, engens blomster og krible-krable dyrene, så vi ved, hvad der lever i vores lokale natur, og hvilke arter, der er truede. Så ved vi hvad vi risikerer at miste og bliver mere tilbøjelige til at tage handling for at bevare dem.
Lær om naturen
Det er ikke givet, at man udvikler et nært forhold til naturen, blot fordi man opholder sig i den. Sanser, opmærksomhed, refleksion og følelser skal stimuleres. Det skal i spil for at styrke det, som vi fagfolk kalder: Naturdannelse.
Derfor formidler jeg altid noget om naturen på mine ture, for jeg vil så gerne give mine deltagerne disse dybdeoplevelser, som kan skabe en større kærlighed til den danske natur.
Jeg har også lagt stor vægt på at styrke naturdannelsen med Lydfortællinger i Solgårdsparken, som er en gratis oplevelse, du streamer med din telefon. Jeg blev simpelthen så glad, da jeg læste Birgits anmeldelse, for noget tyder på, at hun ihvertfald fik de sanselige og reflekterende oplevelser, jeg gerne vil give lytterne
Bøger, jeg kan anbefale
Jeg læser selv mange bøger om naturen, og dem som jeg har haft de allermest fascinerende oplevelser med er de nedenstående.
Der linkes til Bibliotek.dk.
•Nina Burton: Livets tynde vægge. En fortælling om et lydt hus og en natur fuldt af sprog.
•Peter Wohlleben: Træernes hemmelige liv
•Anders Kofoeds store bog om naturen. 250 fantastiske dyr og planter, du finder i den danske natur
•Hans Joachim Offenberg: Myrer
•Patrik Svensson: Åleevangeliet. Historien om verdens mest gådefulde fisk.
Jeg håber, at mit skriv giver dig lyst til at fordybe dig i Danmarks vilde natur.
Med venlig hilsen
Anne